Facturare pe baza activitatii depuse vs facturare pe baza de tarif fix

Conform unui studiu publicat de site-ul www.CFO.com , un website din SUA dedicat specialistilor in domeniul financiar, exista o tendinta in randul firmelor mici si medii de a trece la facturarea pe baza activitatii prestate (efortului depus).

Pentru a mentine costurile sub control tot mai multe firme mici si mijlocii au tendinta de a trece la un sistem de facturare adaptat fiecarui client(activity based billing) , in loc sa apeleze la varianta standard : acelasi pret pentru un tip de serviciu pentru toti clientii. Acesta este un efect al recesiunii economice.

Rezultatele unui sondaj efectuat in luna martie, la 400 de respondenti, a aratat ca aproximativ jumatate din acestia au investigat o modalitate de a-si schimba modelul de facturare in favoarea unuia bazat pe activitate, iar 28% deja folosesc aceasta modalitate.

Cele mai mici firme din studiu (companii cu 10-49 angajati) sunt predispuse sa utilizeze tarife pe unitate cu sau fara discount pentru un anumit volum de vanzari, tarife bazate pe activitate si facturare pe baza de abonament. Prin contrast , firmele mai mari (50-99 de angajati) opteaza pentru un model de facturare de tip abonament (pret fix pe proiect).

Printre cei care utilizeaza cel mai frecvent modelul activity based billing sunt furnizorii de servicii cum sunt cele de contabilitate, juridice, furnizorii de internet, etc.

Motivele pentru care s-a produs aceasta schimbare de optica in facturare sunt legate de problemele de cash flow cu care se confrunta firmele mai mici in viata de zi cu zi. Pentru o perioada, concurenta acerba le-a determinat sa practice preturi fixe, insa acum, cand piata devine mai dinamica , noul model le ajuta sa isi diminueze riscurile. Pe de alta parte insa , modelul le poate limita si beneficiile.

Modelul este atractiv si pentru clienti – care prefera acest tip de facturare – bazat pe nevoile lor si implicit pe cat consuma, decat sa se aventureze intr-un contract in care sa plateasca la nesfarsit acelasi pret fix, indiferent daca consuma sau nu serviciul constant.

Motivul pentru care firmele de dimensiuni mari nu considera atractiv modelul este legat de inertia care ii face sa intarzie imbratisarea ultimelor tehnologii aparute: au baze de date imense care trebuie convertite, aceasta cere proiecte uneori costisitoare si complicate, si mai multi anajati pentru gestionarea lor.

Sursa: http://www3.cfo.com/article/2012/8/budgeting_activity-based-billing-igr-small-and-medium-sized-businesses-cloud

 

Articole similare

Comentariul tau aici