Impozitarea persoanelor fizice : dobanzi, dividende, crypto, titluri, alte surse

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In anul 2025, sistemul fiscal din Romania continua sa impoziteze veniturile obtinute de persoanele fizice (altele decat PFA-uri) pe baza sursei de venit. Iata un rezumat actualizat si usor de inteles al principalelor categorii de venituri pasive sau ocazionale si regimul fiscal aplicabil acestora:

1. Impozitarea veniturilor din dobanzi

Veniturile obținute din dobanzi la depozite bancare sunt supuse unui impozit de 10%.

Acest impozit este retinut la sursa de catre banci si virat la stat. Astfel, acest impozit nu mai trebuie declarat in declaratia unica insa persoanele fizice trebuie sa tina cont de veniturile din dobanzi pentru stabilirea contributiei la asigurari sociale de sanatate.

CASS 10% se plătește doar dacă veniturile totale din toate sursele (cu exceptia PFA si salarii ): dobânzi, dividende, chirii, crypto etc. depășesc plafonul de 6 salarii minime brute si pe urma urmatoarele de 12 si 24. In 2025, salariul minim este de 4.050 lei, deci cele 3 plafoane sunt : 24.300 lei, 48.600 lei sau 97.200 lei.

Cum poti sa stii ce venituri din dobanzi ai avut in cursul anului ?

Exista posibilitatea sa se obtina din SPV o adeverinta de venit pe anul precedent (dupa inchiderea lunii februarie) in care se pot regasi sumele declarate de banci pe CNP-ul respectiv.

2.Impozitarea veniturilor din dividende

Dividendele primite de persoanele fizice sunt impozitate astfel:

  • Impozit: 10%
  • Reținere la sursă: Impozitul este reținut de firma care plătește dividendele
  • Impozitul nu se declara prin declaratia unica fiindca este declarat de societatea platitoare
  • CASS: se aplică dacă veniturile cumulate (cu cele din alte surse cu exceptia PFA si salarii) depășesc plafonul de 6 salarii minime (24.300 lei în 2025).
  • se poate obtine sume incasata ca dividende prin solicitarea unei adeverinte din SPV unde sunt declarate de catre fiecare societate suma platita cu titlu de dividende. Adeverinta se solicita dupa inchiderea lunii februarie a anului urmator obtinerii veniturilor, aceasta zi fiind termenul limita pentru declararea acestor venituri cu retinere la sursa de catre societati (declaratia 250).

3.Impozit pe veniturile din crypto

Pentru cei care tranzacționează criptomonede, regulile sunt urmatoarele:

Veniturile din tranzactii cu cryptomonede sau altfel spus moneda virtuala sunt incadrate din punct de vedere fiscal la venituri din alte surse.

  • Impozit: 10% aplicat pe câștigul net (diferența între prețul de vânzare și cel de achiziție. Castigul net este determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei (art.116, alin.(2) lit. c) din Codul fiscal).
  • Declarare: se depune Declarația Unică până la 25 mai 2026
  • CASS: se aplică dacă veniturile din crypto și alte surse depășesc 24.300 lei/an.

4.Impozitarea veniturilor din tranzactii cu titluri si in particular titluri de stat

  • Impozit 1% sau 3% in functie de durata detinerii:

Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate se impun prin reţinere la sursă astfel:

a) în cazul titlurilor de valoare:

(i) prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;

(ii) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;

b) în cazul operaţiunilor cu instrumente financiare derivate:

(i) prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;

(ii) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii. Pentru determinarea perioadei în care au fost deţinute se consideră că titlurile de valoare şi instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeaşi ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieşit, pe fiecare simbol.

  • Declarare:

Impozitul se retine de catre intermediari si se vireaza la buget.Astfel, persoana fizica nu trebuie sa declare impozitul in declaratia unica, dar trebuie sa tina cont de castigul obtinut pentru eventuala plata a CASS daca se depasesc plafoanele de 6/12/24 de salarii minime.

Intermediarii au obligatia sa trimita persoanelor fizice o fisa de portofoliu care prezinte castigul/pierderea obtinuta pana la finalul lunii februarie a anului urmator. De asemenea, intermediarii declara prin declaratia 205 pe fiecare CNP castigul obtinut, astfel ca Fiscul detine informatia privind veniturile obtinute.

Persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice pentru castigul realizat. De asemenea , trebuie sa verifice veniturile cumulate si incadrarea lor in plafonul la sanatate.

Exceptie : titlurile de stat sunt scutite de impozitul pe venit.

5. Venituri din jocuri de noroc

Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot, definite conform normelor metodologice.

Veniturile sub formă de premii se impun, prin reținerea la sursă, cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

Veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reţinere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

Tranșe de venit brut
– lei –
Impozit
– lei –
până la 10.000, inclusiv3%
peste 10.000 – 66.750, inclusiv300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000
peste 66.75011.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750

 Nu sunt impozabile premiile sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în sumă de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu.

6. Venituri din chirii

In cazul in care locatorul este persoana fizica avem doua situatii:

a) daca chiriasul este persoana fizica, atunci proprietarul are doua obligatii declarative: sa depuna formularul C168 prin care declara contractul la ANAF in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului si apoi sa depuna declaratia unica la ANAF declarand venitul din chirii.

Venitul net anual din chirii se determină prin aplicarea unei cote forfetare de 20% asupra venitului brut încasat. Astfel, impozitul de 10% se aplică la 80% din venitul brut.​

Porprietarul va tine cont de acest venit din chirii in calculul plafoanelor de CASS 10% (6/12/24 de salarii minime).

b) daca chiriasul este persoana juridica, atunci lucrurile stau diferit: firma respectiva va retine la sursa acest impozit de 10% , aplicand si o cota forfetara de 20% , va declara si va plati acest impozit la ANAF. In aceasta situatie, proprietarul nu mai are obligatia declararii impozitului prin declaratia unica la ANAF, acest lucru fiind facut de chirias. Insa trebuie sa tina cont de venitul obtinut atunci cand verfica incadrarea in plafoanele de CASS.

Iata un exemplu: o persoana fizica inchiriaza unei firme un apartament, valoarea chiriei conform contractului fiind 2.500 lei.

Persoana fizica proprietara are obligatia de a declara la ANAF contractul in termen de 30 de zile, completand declaratia C168. Chiriasul, la fiecare data de plata a chiriei va retine impozitul si il va vira la buget:

Chirie lunară: 2.500 leI

Baza de calcul a impozitului = 2.500 lei – 20%* 2.500 lei = 80 % * 2.500 lei = 2.000 lei

Impozit = 2.000 lei *10% = 200 lei

7.Venituri a caror sursa nu a fost identificata

Orice venituri constatate de organele fiscale a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.

Citeste si: ANAF: impozitarea sumelor date intre rude

Articole similare

Comentariul tau aici