Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
La finalul exercitiului financiar, firmele trebuie sa se asigure ca toate operatiunile contabile au fost inregistrate corect si ca situatiile financiare reflecta realitatea economica a organizatiei. Pentru anul 2024, inchiderea exercitiului financiar aduce cateva aspecte importante care merita specialistilor din departamentele financiare.
Presupunem ca toate tranzactiile au fost complet si corect inregistrate si ca procedurile lunare de inchidere au fost efectuate, la fel ca in orice luna din cursul anului (reevaluari ale elementelor in valuta, inchideri de TVA, inregistrarea amortizarii, descarcari de gestiune, etc).
Pasii urmatori sunt:
1.Inventarierea patrimoniului
La sfarsitul fiecarui an, legea impune efectuarea inventarierii patrimoniului. Aceasta include verificarea stocurilor, activelor fixe si altor bunuri detinute de companie. Este important ca toate diferentele constatate in urma inventarierii sa fie corectate in contabilitate, iar ajustarile necesare sa fie efectuate inainte de inchiderea finala a anului.
2.Inregistrarea ajustarilor pentru deprecierea activelor circulante
O ajustare pentru depreciere este o “corectie” a valorii de inregistrare a unui activ care urmarea identificarii unor diferente intre valoarea de inventar şi valoarea contabilă. Pentru stocuri se utilieaza contul de cheltuiala 6814 Cheltuieli de exploatare privind ajustările pentru deprecierea activelor circulante.
Activele de natura stocurilor se evaluează la cost, mai puțin ajustările pentru depreciere constatate. Ajustări pentru depreciere se constată inclusiv pentru stocurile fără mișcare. În cazul în care valoarea contabilă a stocurilor este mai mare decât valoarea de inventar, valoarea stocurilor se diminuează până la valoarea realizabilă netă, prin constituirea unei ajustări pentru depreciere.
Fac obiectul evaluării și stocurile în curs de execuție.
Prin valoare realizabilă netă a stocurilor se înțelege prețul de vânzare estimat care ar putea fi obținut pe parcursul desfășurării normale a activității, minus costurile estimate pentru finalizarea bunului, atunci când este cazul, și costurile estimate necesare vânzării.
3.Inchiderea 2024: inregistrarea provizioanelor
Un provizion este o datorie cu exigibilitate sau valoare incertă.
Un provizion va fi recunoscut numai în momentul în care:
- o entitate are o obligație curentă generată de un eveniment anterior;
- este probabil ca o ieșire de resurse să fie necesară pentru a onora obligația respectivă; și
- poate fi realizată o estimare credibilă a valorii obligației.
Exemple: litigii, amenzi și penalități, dezafectare imobilizări corporale ,acțiunile de restructurare, impozite,etc.
4.Reevaluarea imobilizarilor, daca societatea a adoptat o politica bazata pe reevaluare
Una dintre politicile contabile ale entitatilor este reevaluarea imobilizarilor sau păstrarea costului istoric al acestora, potrivit Ordinului 1802/2014. O politica contabila este un principiu, o baza, o convenție, regula și practica specifica aplicata de o entitate la întocmirea și prezentarea situațiilor financiare anuale.
Deși imobilizarile pot fi prezentate exact în ambele moduri, permiterea unor metode contabile alternative pentru inregistrarea lor diminuează comparabilitatea .
Reevaluarea imobilizarilor este o alternativa la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau de productie.
In urma reevaluarii se ajunge la valoarea justa.
Reevaluarea se efectueaza de regula de evaluatori autorizați, potrivit legii.
Reevaluarea nu este obligatorie, este optionala. Am scris detaliat despre acest subiect in articolul : Reevaluarea imobilizarilor la final de an, optiune sau obligatie.Politica contabila cu privire la reevaluare
5.Inchiderea 2024: verificarea incadrarii in plafoanele fiscale
Plafoane fiscale 2025: microintreprinderi, TVA, intrastat
6. Pregatirea pentru SAF-T
Incepand cu anul 2025 vor depune raportarea SAF-T si micii contribuabili.
Declarația informativă D406 se transmite în format electronic, data-limită de transmitere fiind:
- ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, după caz, pentru alte informații decât cele privind secțiunile „Stocuri“ și „Active“;
- la termenul de depunere a situațiilor financiare aferente exercițiului financiar, în cazul secțiunii „Active“;
- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitării, în cazul secțiunii „Stocuri“.
Contribuabilii/Plătitorii transmit Declarația informativă D406 lunar sau trimestrial, urmând perioada fiscală aplicabilă pentru taxa pe valoarea adăugată (TVA). Contribuabilii care au ca perioadă fiscală aplicabilă pentru taxa pe valoarea adăugată semestrul sau anul transmit Declarația informativă D406 trimestrial.
Contribuabilii care nu sunt înregistrați în scopuri de TVA transmit Declarația informativă D406 trimestrial.
Am scris detaliat aici: Termene pentru depunerea declaratiei D406 SAF-T
