Clarificare termene de depunere a situatiilor financiare anuale- proiect din 2 decembrie 2024

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ministerul Finantelor a publicat un proiect de act normativ pe data de 2 decembrie care aduce cateva clarificari in ce priveste termenul de depunere a situatiilor financiare anuale.

Având în vedere că depășirea termenului de depunere are diverse implicații (inclusiv fiscale) și cum în practică au fost situații în care înțelegerea modalității de calculare a termenului a fost diferită, prin prezentul proiect se propune stabilirea unui termen unitar până la care entitățile pot depune situațiile financiare anuale, respectiv raportările contabile anuale.
De asemenea, se propune cuprinderea și a unor prevederi referitoare la situația în care termenele prevăzute de lege se pot împlini într-o zi nelucrătoare.


a.1. referitor la termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale – se propune ca acesta să fie data de 31 mai, respectiv 30 aprilie, în funcție de categoria entității raportoare, a exercițiului financiar următor celui de raportare, astfel:


exemplul – 1 – entitatea este o societate care are un exercițiu financiar care coincide cu anul calendaristic, respectiv 1 ianuarie N – 31 decembrie N. Data de 31 mai N+1 este zi nelucrătoare, prima zi lucrătoare fiind data de 2 iunie N+1.
Ca urmare, entitatea raportoare poate depune situațiile financiare anuale până la 2 iunie N+1.


exemplul – 2 – entitatea este o societate care a optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, și anume 01 februarie N – 31 ianuarie N+1.
Luna februarie a exercițiului financiar N+1 are 28 de zile calendaristice, astfel că termenul de 150 de zile prevăzut de proiectul de act normativ corespunde datei de 30 iunie N+1, care este zi lucrătoare.
Ca urmare, entitatea raportoare poate depune situațiile financiare anuale până la 30 iunie N+1.


a.2. referitor la termenul de depunere a raportărilor contabile anuale – se propune ca acesta să fie data de 31 mai a exercițiului financiar următor celui de raportare, termen aplicabil inclusiv în cazul entităților care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic

Concret, legea contabilitatii urmeaza a se completa astfel:

La articolul 36, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) – (3) depun un exemplar al situaţiilor financiare anuale la organul fiscal competent din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, după cum urmează:
a) societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, până la data de 31 mai a exercițiului financiar următor celui de raportare;
b) celelalte persoane juridice, până la data de 30 aprilie a exercițiului financiar următor celui de raportare.”

Articole similare

Comentariul tau aici