9 informatii utile pentru cei care realizeaza venituri comerciale

  1. Cine depune declaratia privind venitul estimat (Formularul 220)?

Raspuns: Obligaţia depunerii declaraţiilor privind venitul estimat/norma de venit revine atât contribuabililor care determină venitul net în sistem real şi desfăşoară activitatea în mod individual sau în cadrul unei  întreprinderi familiale, cât şi contribuabililor pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit.

  1. Cand se platesc obligatiile pentru platile anticipate?

Raspuns:  Plăţile anticipate se efectuează în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare  trimestru, potrivit Deciziei de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit, emisă de organul fiscal. La stabilirea plăților anticipate se utilizează cota de impozit de 16%.

  1. Norma de venit vs. sistem real

In ceea ce priveste stabilirea venitului net anul in sistemul real acesta se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

In cazul stabilirii venitului  net in sistemul norme de venit,  acesta se  determina prin aplicarea cotei de impozitare de 16 % asupra normei de venit specifica activitatii desfasurate. Normele de venit se stabilesc şi se publică, anual, în cursul trimestrului IV al anului anterior celui  în care urmează a se aplica.

  1. Ce registre contabile sunt obligatorii?

Raspuns: Contribuabilii care obţin venituri comerciale sunt obligaţi să organizeze şi să conducă contabilitatea în partidă simplă, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind evidenţa contabilă, şi să  completeze Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, Registrul-inventar şi alte documente contabile  prevăzute de legislaţia în materie.

  1. Ce registre sunt specifice determinarii TVA colectat si TVA deductibil?

Raspuns: Evidenţa taxei pe valoarea adăugată colectate se ţine cu ajutorul Jurnalului pentru vânzări. În  acest jurnal se înregistrează pe bază de documente (facturi fiscale, bonuri de comandă-chitanţă etc.) valoarea bunurilor livrate şi/sau a serviciilor prestate şi taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Evidenţa taxei pe valoarea adăugată deductibile se ţine cu ajutorul Jurnalului pentru cumpărări. În acest jurnal se înregistrează pe bază de documente (facturi fiscale, bonuri de comandă-chitanţă, monetare etc.) valoarea cumpărărilor de bunuri şi/sau a serviciilor prestate de terţi şi taxa pe valoarea adăugată aferentă.

  1. Este obligatorie detinerea Registrului unic de control?

Raspuns: Contribuabilii, persoane fzice pot deţine registrul unic de control în funcţie de opţiunea acestora.

  1. Cand trebuie sa te inregistrezi obligatoriu in scopuri de TVA?

Raspuns: Contribuabilii care realizează venituri comerciale se înregistrează în scopuri de TVA în următoarele situaţii:

Prin opţiune;

Prin depăşirea plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut in Codul fiscal.

      8. Ce declaratii trebuie depuse de contribuabilii inregistrati in scopuri TVA?

Raspuns: Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, au obligaţia să depună la organul fiscal competent, la termenele prevăzute de lege următoarele declaraţii fiscale, după caz:

– Decont de taxa pe valoarea adăugată (formularul 300) – lunar/trimestrial;

– Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional (formularul 394) – lunar/trimestrial;

Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul … (formularul 392A) – anual;

– precum şi alte declaraţii fiscale prevăzute de lege, în funcţie de situaţia specifică

  1. Utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale

Raspuns: Contribuabilii care obţin venituri comerciale, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Oana Tomoiaga

Articole similare

Comentariul tau aici