5 verificari intre gestiune si contabilitate la final de an

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Fiindca se apropie finalul anului 2019, atat in gestiune cat si in contabilitate incep o serie de verificari. Un loc important il au verificarile intre gestiune si contabilitate.

Inainte de toate, este bine de mentionat ca verificarile incrucisate sunt cu atat mai importante cu cat aplicatiile de gestiune si de contabilitate sunt diferite.

De exemplu, daca pentru gestiune utilizezi SmartBill Gestiune si pentru contabilitate SmartBill Conta, atunci transferul de informatii este automatizat si riscul de a aparea neconcordante este eliminat.

Daca in schimb se utilizeaza doua sisteme diferite si transferul de informatie se face manual, sau chiar se introduc datele manual in paralel in doua sisteme, pe langa un volum mai mare de munca manuala exista si un grad ridicat de aparitie a erorilor.

Iata 5 verificari pe care le poti face:

1.Gestiunea imobilizarilor: poti sa compari registrul de imobilizari cu balanta contabila aferenta conturilor de imobilizari. Totalurile din cele doua situatii ar trebui sa fie identice: se verifica valoarea de intrare curenta, amortismentul cumulat curent si amortizarea inregistrata in perioada curenta.

Acest lucru te asigura ca nu ai omis sa inregistrezi in registrul de imobilizari mijloace fixe sau imobilizari necorporale si astfel sa inregistrezi amortizarea. In SmartBill Conta registrul imobilizarilor este inclus in aplicatia de contabilitate, si este strans legat de aceasta, astfel ca daca introduci date in contabilitate se propune preluarea lor in registru in vederea amortizarii. Astfel riscul de omisiune este mic.

Ca o paranteza, aceasta reconciliere se poate face din optiunea Reconciliere imobilizari si pe de alta parte, tot aici in aplicatie poti sa fii evidenta obiectelor de inventar.

2.Gestiunea stocurilor: se verifica registrul stocurilor cu soldurile conturilor de stocuri din contabilitate.

In SmartBill Gestiune ai mai multe rapoarte disponibile : stoc la zi, balanta stocurilor, etc.

3. Cifra de afaceri

Aceasta presupune verificarea facturi emise vs rulajul conturilor corespunzatoare din contabilitate.

Pentru a verifica ca toate facturile emise catre client au fost inregistrate in contabilitate, se pot centraliza sumele aferente facturilor emise (cu TVA sau fara, in functie de calitatea de platitor de TVA sau nu) si se compara cu rulajul creditor al conturilor in care se inregistreaza cifra de afaceri.

4. Gestiunea trezoreriei – presupuneverificarea registrului de casa cu soldul conturilor in care se reflecta casa, in lei si valuta si idem, al registrului de banca cu soldurile conturilor de banca.

Atunci cand aceste operatiuni se reflecta in acceasi aplicatie si se realizeaza transferul datelor, sumele se reconciliaza automat.

In SmartBill Facturare si Gestiune poti sa tii evidenta tranzactiilor cu numerar in modulul Incasari si plati:  

Si in aplicatia de contabilitate se regaseste aceasta posibilitate, acoperindu-se astfel situatiile in care gestiunea este organizata in afara ecosistemului SmartBill.


5.Inventarierea – este o verificare a datelor din contabilitate si gestiune vs situatia faptica. In urma inventarierii pot rezulta plusuri sau minusuri de inventar care se vor inregistra atat in gestiune cat si in contabilitate.

In SmartBill Gestiune poti efectua inventarierea stocurilor din modulul Tranzactii pe stoc-Inventar.

Acestea sunt numai cateva chei de verificare – procedura interna de verificare ar trebui sa fie stabilita de catre fiecare firma in parte, in functie de specificul activitatii.

Articole similare

Comentariul tau aici