Prezentam o scurta sinteza a 5 mari modificari in ce priveste TVA, modificari aparute in cursul anului 2015:
1. Tva la servicii electronice
Incepând cu 1 ianuarie 2015, indiferent de locul în care sunt stabilite persoanele neimpozabile, în Uniunea Europeana sau în afara acesteia, locul taxarii cu TVA a serviciilor furnizate pe cale electronica, este locul unde beneficiarul este stabilit, si are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Mai clar, aceste servicii sunt : software, jocuri, carti electronice, filme online, telefonie , conceperea de site-uri informatice, mentenanţa la distanţă a programelor şi echipamentelor, etc.
Exemplu : o persoana fizica din Ungaria achizitioneaza din Romania un drept de utilizare a unei aplicatii soft on-line.
Pana la 1 ianuarie 2015 , persoana fizica va plati pretul serviciului plus TVA 24% din Romania.
De la 1 ianuarie 2015, persoana fizica va plati pretul serviciului plus TVA 27% din Ungaria.
2. TVA redus la 9% pentru alimente incepand cu 1 iunie 2015
Prin OUG nr. 6/2015 s-a reglementat aplicarea cotei reduse de TVA de 9 % pentru :
– livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.
– serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice.
Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC din anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificată prin regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1.101/2014 al Comisiei din 16 octombrie 2014, corespunzătoare acestor bunuri, pentru a permite o aplicare corecta a prevederilor legale.
Iata care este lista acestor bunuri, potrivit noului proiect de modificare a normelor de aplicare a codului fiscal, publicat pe site-ul ANAF in 27 aprilie 2015:
a) animale vii și păsări vii, din specii domestice, care se încadrează la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10;
b) animale vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se încadrează la codul NC 0106 19 00;
c) păsări vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se încadrează la codurile NC 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80;
d) carne și organe comestibile care se încadrează la codurile NC 0201-0210, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 0206 10 10, 0206 29 10, 0206 80 10, 0206 90 20;
e) pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 0301 – 0308, cu excepția peștilor ornamentali;
f) lapte și produse lactate care se încadrează la codurile NC 0401 – 0406;
g) ouă de păsări care se încadrează la codurile NC 0407 – 0408, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;
h) miere natural care se încadrează la codul NC 04090000;
i) alte produse comestibile de origine animal care se încadrează la codurile NC 0410 00 00, 0504 00 00 și 0511 99 85 00;
j) legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC 0701 – 0714, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0709 60 91, 0709 60 95, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
k) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC 0801 – 0814 00 00;
l) cafea, ceai, maté și mirodenii, care se încadrează la codurile NC 0901 – 0910;
m) cereale care se încadrează la codurile NC 1001 – 1008, cu excepția celor destinate însămânțării;
n) produse ale industriei morăritului, malț, amidon și fecule, inulină, gluten de grâu, care se încadrează la codurile NC 1101 00 – 1108;
o) semințe și fructe oleaginoase, semințe și fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie și furaje, care se încadrează la codurile NC 1201 – 1214, cu excepția celor care se încadrează la codurile 1201 10 00, 1202 30 00,
1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20, 1209, 1211;
p) gume, rășini și alte seve și extracte vegetale, care se încadrează la codurile NC 1301 și 1302, cu excepția celor care se încadrează la codul NC 1302 11 00;
q) grăsimi și uleiuri de origine animala sau vegetală , produse ale disocierii acestora, grăsimi alimentare prelucrate, care se încadrează la codurile NC 1501 –1520 00 00, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 1503 00, 1505 00, 1509 10 10 și a celor destinate utilizărilor tehnice sau industriale, altele decât cele destinate fabricării produselor pentru alimentația umană;
r) preparate din carne, din pește sau din crustacee, din moluște sau din alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 1601 00–1605;
s) zaharuri și produse zaharoase, care se încadrează la codurile NC 1701–1704;
ș) cacao și preparate din cacao, care se încadrează la codurile NC 1801 00 00 –1806;
t) preparate pe bază de cereale, de făină, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se încadrează la codurile NC 1901 –1905;
ț) preparate din legume, din fructe sau din alte părți de plante, care se încadrează la codurile NC 2001 –2009;
u) preparate alimentare diverse care se încadrează la codurile NC 2101–2106;
v) băuturi și oțet, care se încadrează la codurile NC 2201, 2202 și 2209 00;
w) reziduuri și deșeuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se încadrează la codurile NC 2301 -2309;
x) sare care se încadrează la codul NC 2501 00;
y) produse chimice anorganice și organice, produse farmaceutice, care se încadrează la codurile NC 2805 12 00, 2817, 2835 25 00, 28 35 26 00, 2836 50 00, 2922 41 00, 2922 50 00, 2930 40 00, 2933 99 80, 2936 90 00, 3002 10 98 00;
z) alte bunuri, care se încadrează la codurile NC 3504 00 90, 3507.
3. Pe bonurile fiscale apare o noua pozitie din 8 mai 2015 : bacsisul
Baza legala : Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Bacsisul este orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta. Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.
Atunci cand firma retine bacsisul si nu il distribuie angajatilor, avand in vedere ca intra in baza de impozitare a TVA, care va fi cota utilizata: 9% sau 24%?
4. TVA de 9% pentru pachetele de cazare din turism din 20 ianuarie 2015
Cota redusa de 9% se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune de cazare.
Cazarea in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica poate fi de urmatoarele tipuri:
- Cazare fara mic dejun
- Cazare cu mic dejun – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare si de asigurare a micului dejun, vandute sau oferite la un pret total
- Cazare cu demipensiune – combinatie prestabilita a serviciilor de cazare , de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total
- Cazare cu pensiune completa – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului si a cinei vandute sau oferite spre vanzare la un pret total
- Cazare cu ,,all inclusive’’ – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total.
Cota de 9 % se aplica si in cazul refacturarii costului exact al unor astfel de operatiuni, cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism.
Baza legala : H.G. nr. 20/2015 care prevede “ Cota redusă de taxă de 9% prevăzută la art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplică pentru tipurile de cazare în structurile de primire turistică cu funcţiune de cazare, prevăzute la art. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare. Cota de 9% se aplică și în cazul refacturării costului exact al unor astfel de operațiuni în condiţiile prevăzute la pct. 19 alin. (4), cu excepţia situaţiilor în care este obligatorie aplicarea regimului special de taxă pentru agenţii de turism, prevăzut la art. 1521 din Codul fiscal.”
5. Un nou document trebuie completat de catre firmele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA incepand cu 1 februarie 2015
Este vorba de formularul 088 Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției şi a capacității de a desfăşura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA.
Formularul 088 se completeaza si se depune, odata cu formularul 010, Declaratia de mentiuni.