Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Am pregatit mai jos o lista cu 5 lucruri care nu mai sunt obligatorii din punct de vedere legal. Unele se refera la prevederi abrogate cu mai mult timp in urma, dar am considerat ca este bine sa le reamintim, fiindca de multe ori se mai aduc in discutie.
Asadar:
1.Factura nu mai trebuie semnata si stampilata
Potrivit art. 319 alin. (29) din Codul fiscal, semnarea şi stampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conţină factura.
Citeste mai multe aici:
2.Stampila nu mai este obligatorie in relatie cu institutiile statului. Mai mult, solicitarea acesteia de catre personalul institutiilor publice se considera abatare disciplinara.
In MOF 815/08.10.2019 a fost publicata Legea 169/2019pentru modificarea și completarea art. V din Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative.
Aceasta prevede ca :
Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităților fără personalitate juridică, precum și persoanelor juridice de drept public aplicarea ștampileipe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale.
3. Nu sunt obligatorii formularele tipizate
Desi inca mai exista pe piata, legislatia a devenit flexibila in ce priveste documentele financiar contabile si lasa posibilitatea intocmirii lor cu resursele proprii ale entitatii (softuri de facturate, gestiune, contabilitate, etc) .
Prevederea a fost introdusa in 2015 prin O 2634/2015
4.Nu mai exista registrul de bani personali
Prin Legea 186/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative:
- s-au eliminat prevederile cu privire la bacsis, respectiv obligatia de a marca pe casa bacsisul, pe bon distinct , de a detine un regulament de ordine interioara cu privire la modul in care operatorul trateaza bacsisul si de declara banii personali intr-un registru la inceputul lucrului.
- se elimina din textul ordonantei prevederile cu privire la sanctiunile in caz de nedetinere a registrului de bani personali.
Citeste aici mai multe:
5. Nu exista un plafon al sumelor care se pot lasa in casieria unitatii.
Nu exista un anumit plafon al sumei care poate fi lasata in casieria unitatii, dar exista limitari cu privire la incasarile si platile care pot fi efectuate in numerar (Legea nr. 70/2015).