Cardurile de credit sunt instrumente de finantare si consum din ce in ce mai populare in Romania, fiind si unul dintre produsele pe care bancile le promoveaza cel mai activ (tocmai profitabilitatii excelente pentru banca si costurilor mari pentru clienti).
Din acest motiv, Contzilla va prezinta acum un top al celor mai importante capcane pe care cardurile de credit le au pentru clienti:
1) Limitarea perioadei de gratie doar asupra banilor cheltuiti la cumparaturi in magazine, caz in care clientul plateste dobanda din prima zi pentru banii retrasi cash de la ATM. Acest aspect trebuie lamurit inca de la inceput in relatia cu banca – intrucat este mult mai convenabil pentru utilizator sa aleaga un card de credit care ofera perioada de gratie atat pentru cumparaturi, cat si pentru retragerile de la ATM (in caz contrar dobanzile pot ajunge pana la 20% pentru sumele retrase de la ATM).
2) Comisionul de retragere de la ATM.
Toate bancile percep comisioane mari pentru retragerile de numerar de la ATM (inclusiv de la ATM-urile proprii). De cele mai multe ori comisioanele sunt de cel putin 1% + o suma minima (indiferent de valoarea retragerii).
In cele mai multe cazuri se dovedeste ca acest comision de retragere este cel mai important cost al clientului de credit card. Un simplu calcul ne arata ca un comision de 1,5% la retragerea de la ATM poate sa fe echivalat unei dobanzi de minim 18%/an pentru utilizarea banilor.
3) Comisionul de emitere al cardului si taxa anuala de gestiune cont card – aceste doua comisioane sunt de asemenea percepute de toate bancile si nu sunt deloc mici; in cele mai multe cazuri doar comisionul anual depaseste 10 EUR.
4) Dobanda perceputa in cazul in care clientul nu returneaza banii inauntrul perioadei de gratie.
Este important de mentionat ca perioada de gratie este acordata doar in cazul clientilor care ramburseaza integral sumele in cadrul acestei perioade; in cazul in care clientii nu ramburseaza sumele, banca va percepe o dobanda. Atentie – majoritatea bancilor au niveluri foarte foarte ridicate ale acestor dobanzi.
5) Comisionul de conversie valutara – este un comision de 1 – 2% (in functie de politica fiecarei banci) si se aplica in cazul cumparaturilor in alta moneda decat moneda cardului sau in cazul retragerilor la ATM in alta moneda. De exemplu, in cazul in care un client cumpara cu cardul in alta tara, acest comision se aplica imediat. Atentie – comisionul se aplica si in cazul comerciantilor care vand pe Internet si au preturile afisate in alta valuta decat valuta cardului (implicit LEU). Din fericire comisionul de conversie valutara nu se aplica unitar de catre toate bancile.
In concluzie, recomandarea noastra pentru posesorii de carduri de credit este sa urmareasca si analizeze cu atentie costurile cardurilor de credit pe care le utilizeaza, cu atat mai mult cu cat cardurile de credit sunt mai degraba destinate unor cumparaturi ocazionale si daca folosesc sumele aprobate pe card in mod continuu, ar fi posibil ca un credit simplu de nevoi personale sa le fie mult mai potrivit.