Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
In contabilitatea unei societati comerciale, pe langa documentele primare introduse, un rol important il au jurnalele si registrele contabile. Unele sunt obligatorii (si nedetinerea lor atrage sanctiuni) iar altele sunt optionale.
Iata care sunt registrele care se pot genera din CIEL :
1.Registrul jurnal
Acesta este un registru care evidentiaza in ordine cronologica toate inregistrarile din cursul unei luni. Este un document contabil obligatoriu .
In CIEL, registrul jurnal se poate genera din meniul Rapoarte – >Contabilitate ->Registrul jurnal.
2. Registrul de casa
Este un document de inregistrare operativa a incasarilor si platilor in numerar, efectuate prin casieria unitatii, pe baza actelor justificative, de inregistrare in contabilitate a operatiunilor de casa si de stabilire, la sfarsitul fiecarei zile, a soldului de casa.
Acesta, la fel ca si registrul de banca se poate genera din Rapoarte – >Gestiune->Registru de casa /respectiv Registru de banca.
Raportul se poate genera pe orice perioada si se pot adapta conditiile de afisare a datelor, respectiv :
- sa afiseze sau nu totalul pe zi , si/sau
- sa efectueze pentru fiecare zi in care sunt inregistrari, saltul la o alta pagina, dupa principiul un extras pentru o zi, asa cum se poate observa mai jos :
3.Registrul de banca
In mod similar cu registrul de casa functioneaza si registrul de banca .
La sfarsit de luna se reconciliaza soldul extrasului de cont cu registrul de banca si se corecteaza toate diferentele gasite, astfel incat, la sfarsit cele doua solduri trebuie sa coincida.
4.Registrul mijloacelor fixe
Registrul mijloacelor fixe este elementul de baza in gestiunea imobilizarilor. Acesta se poate genera din modulul Imobilizari->Rapoarte->Mijloace fixe ->Registrul mijloacelor fixe.
Registrul de mijloace fixe este <<tabloul>> imobilizarilor companiei si este elementul de baza in efectuarea inventarierii imobilizarilor, a reconcilierilor intre contabilitate si gestiune, precum si in intocmirea notelor la bilant.
Citeste aici mai multe despre gestiunea imobilizarilor corporale in CIEL – 5 idei practice