4 notiuni de contabilitate explicate pentru antreprenori

In acest articol ne propunem sa delimitam 4 notiuni din domeniul financiar- contabil pe care antreprenorii trebuie sa le cunoasca, astfel:

Ce este contabilitatea primara?

Contabilitatea primara este acea parte a contabilitatii care se refera la intocmirea documentelor justificative pentru inregistrarea operatiunilor economice.

Iata cateva exemple :

·         Emiterea facturilor de vanzare;

·         Intocmirea notelor de receptie ;

·         Intocmirea registrului de casa si completarea dispozitiilor de incasare si plata;

·         Intocmirea pontajelor, etc

Ce este contabilitatea financiara ?

Contabilitatea financiara este pasul urmator dupa contabilitatea primara. Presupune preluarea documentelor anterior intocmite si inregistrarea lor pe conturi contabile conform reglementarilor in vigoare.

Contabilitatea financiara presupune inregistrarea tuturor operatiunilor economice pe care le desfasoara entitatea , inregistrari care stau la baza intocmirii balantei de verificare si apoi a situatiilor financiare. Rezultatele contabilitatii financiare sunt cifre destinate raportarii in afara entitatii, catre utilizatorii externi de informative (stat, parteneri de afaceri, actionari, etc).

Ce este contabilitatea de gestiune ?

Contabilitatea de gestiune este partea contabilitatii care se refera la repartizarea si urmarirea costurilor pe destinatii, produse, comenzi, centre de cost, etc. Scopul ei este de a furniza informatii catre utilizatori interni : managementul companiei, si  are rolul de a le furniza infomatii detaliate despre eficienta produselor, despre costurile cu functionarea fiecarui department si profitabilitatea acestora.

Ce diferente sunt intre  contabilitate si fiscalitate?

In general , cand se utilizeaza termenul  <<contabilitate>> se face referire la contabilitatea financiara.

Contabilitatea se refera la inregistrarea tranzactiilor economice conform unui cadru de reglementare specific si obtinerea balantei de verificare si a situatiilor financiare.

Fiscalitatea are ca scop calcularea impozitelor si a taxelor pe care o companie le are de platit ca urmare a operatiunilor derulate.

Articole similare

Comentariul tau aici