Potrivit OMFP 1802/2014, valoarea neta contabila a unui activ este valoarea la care acesta este recunoscut dupa ce se deduc amortizarea acumulata, pentru activele amortizabile si ajustarile acumulate din depreciere sau pierdere de valoare.;
Valoarea justă a activelor se determină, în general, după datele de evidență de pe piață, printr‐o evaluare efectuată, de regulă, de evaluatori autorizați, potrivit legii.
În situația în care nu există date pe piață privind valoarea justă, din cauza naturii specializate a activelor şi a frecvenței reduse a tranzacțiilor, valoarea justă se poate determina prin alte metode utilizate, de regulă, de către evaluatori autorizați, potrivit legii.
Valoarea reziduala a unui activ reprezinta suma pe care proprietarul acelui activ se poate astepta sa o obtina in situatia in care activul este vandut.
Se pune problema cum sa estimam aceasta valoare pe care proprietarul o va putea obtine la un moment dat ?
Raspunsul la aceasta problema tine foarte mult de aplicarea judecatii profesionale. Doua modalitati sunt:
- cea mai simpla este estimarea unei valori reziduale egale cu 0. Exista foarte multe tipuri de mijloace fixe, cele mai multe de valori mici, pentru care se poate estima ca dupa utilizarea lor, nu va mai ramane nici o valoare reziduala. Astfel se simplifica si calculul amortizarii.
- cea mai neutra rezolvare a problemei este compararea cu valoarea altor active similare tranzactionabile pe piata. Aceasta rezolvare este aplicabila insa pentru mijloacele fixe comune : ex. autoturisme second hand, tehnica de calcul, etc. si mai putin pentru cele cu grad mai mare de particularizare pentru un anumit domeniu.
Cum se calculeaza amortizarea cu si fara valoare reziduala ?
Presupunem un echipament de productie care are o valoare de intrare de 100.000 lei si o durata de viata de 5 ani. Valoarea reziduala este egala cu 0.
Amortizarea anuala =100.000 lei/ 5 ani = 20.000 lei/an
In continuare, presupunem ca echipamentul are o valoare reziduala de 20.000 lei .
Amortizarea anuala =(100.000 lei – 20.000 lei) / 5 ani = 16.000 lei
Oana Tomoiaga