Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
1.Care este baza legala a acordarii somajului tehnic in contextul epidemiei?
OUG nr. 30 din 18 martie 2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
2.Ce societati pot beneficia de acordarea somajului tehnic in contextul epidemiei?
Sunt doua tipuri de societati care pot beneficia de somaj tehnic. Cele care:
a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice, pe perioada stării de urgență decretate, și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor.
3. Care sunt angajatii care pot beneficia de aceste masuri?
In cazul societatilor de punctul 2.a) toti angajatii, in timp ce societatile de la punctul 2.b) doar 75% dintre angajati.
4.Care este nivelul indemnizatiei de somaj ?
Indemnizatia de somaj tehnic suportat de stat se calculeaza ca 75% din salariul de baza al angajatului, maxim 75% din salariul mediu brut pe economie.
Asadar maximul este 75% * 5.429 lei = 4.072 lei . Suma aceasta este plafonul brut.
Indemnizatia de somaj bruta = 75% * salariul de baza
5. Ce este salariul de baza pe baza caruia se determina indemnizatia?
In Codul muncii, la articolul 17 alin. (3) lit. k) se arata ca persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puțin următoarele elemente:
…k) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum și periodicitatea plății salariului la care salariatul are dreptul;
Apoi, articolul 160 din Codul muncii arata ca Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri.
Concluzii: Salariul de baza este salariul de incadrare, care NU cuprinde :
- indemnizatiile
- sporurile si
- alte adaosuri.
6.Cum se determina indemnizatia neta ? (cat primeste efectiv angajatul in mana)
Indemnizatia neta pe care o primeste angajatul se determina astfel:
Indemnizatie neta = Indemnizatie bruta – CAS- CASS- impozit.
7.Cine suporta indemnizatia de somaj tehnic? Dar contributiile?
Indemnizatia de somaj tehnic se suporta de catre stat. Atat indemnizatia neta cat si contributiile sunt suportate de stat.
8. In cat timp se recupereaza sumele de la ANOFM?
Prin OUG 30/2020 se prevedea ca angajatorul va incasa de la AJOFM indemnizatiile brute in maxim 30 de zile de la depunerea cererii. Se va reduce acest termen, astfel, de indata ce cererea este depusa la AJOFM, in maxim 15 zile se vor efectua platile (masura se va publica in curand in MOF).
Asadar, firmele trebuie sa pregateasca documentele pentru 1 aprilie pentru perioada 16.03 -31.03.2020, sa le depuna apoi la AJOFM, urmand ca in maxim 15 zile sa poata incasa banii.
Astfel, angajatorii nu vor mai trebui sa plateasca din fondurile lor indemnizatiile nete, ci le vor putea plati direct din banii incasati de la stat.
9. In cat timp se face virarea contributiilor si impozitului de catre angajator?
Pana in data de 25 a lunii urmatoare incasarii sumei de catre angajator din bugetul asigurarilor de somaj, angajatorul va trebui sa declare si sa plateasca contributiile si impozitul retinute.
Asadar, daca la 1 aprilie depunem documentatia pe martie, si incasam banii pana in 15 martie 2020, vom avea obligatia declararii si platii contributiilor si impozitului pana in 25 aprilie 2020.
10. Se datoreaza CAM la aceasta indemnizatie?
CAM nu se datoreaza la aceasta indemnizatie.
11.Firmele cu un angajat pot beneficia de somaj tehnic?
Firmele pot beneficia de somaj tehnic indiferent de marimea lor.
12.Cine trebuie sa se adreseze ANOFM pentru obtinerea somajului tehnic ? Angajatorul sau angajatul?
Angajatorul este cel care trebuie sa faca toate demersurile.
13.Care este perioada în care plata indemnizației pentru șomajul tehnic este suportată de Stat?
Indemnizatia se acorda pe intreaga perioada in care este declarata stare de urgenta.
In prezent, aceasta este de 30 de zile. Declararea starii de urgenta s-a facut in 16.03.2020.
14.Plata șomajului tehnic este virată de către Stat în contul angajatorului sau cel al angajatului?
Plata aferentă indemnizațiilor pentru șomaj tehnic ale angajaților se face în contul ANGAJATORULUI, urmând ca acesta să achite contribuțiile aferente indemnizațiilor și să facă plățile în conturile ANGAJAȚILOR.
15.Poate un angajator să recurgă la concedierea tuturor angajaților, fără a apela mai întâi la varianta șomajului tehnic?
Angajatorul, dacă decide să recurgă la concediere, nu este obligat să apeleze mai întâi la varianta șomajului tehnic, dar concedierea se va face doar în conformitate cu prevederile Codului Muncii, mai exact, respectând art. 75 alin. (1) din Legea nr. 53/2002- Codul Muncii, care stipulează că în cazul concedierii, angajatul trebuie să beneficieze de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
16.În situația în care angajatorul a suspendat contractele de muncă ale angajaților, în urma instituirii stării de urgență prin Decretul Președintelui României din data 16.03.2020, acesta este acoperit de măsura de sprijin privind șomajul tehnic pentru perioada dintre instituirea stării de urgență și publicarea în Monitorul Oficial a OUG nr. 30/2020?
DA, în cazul angajatorilor afectați direct de deciziile emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență. Schema de sprijin privind șomajul tehnic acoperă întreaga perioadă a stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României, pentru salariații angajatorilor a căror activitate a fost afectată direct de deciziile emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență. Astfel, este prevăzut la art. XI alin. (2) lit. a) dreptul de a beneficia de indemnizația pentru șomaj tehnic, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, singura condiție fiind obținerea unui certificat de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
În schimb, în situația salariaților angajatorilor care și-au redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19, art. XI alin. (2) lit b) și alin. (3) prevede dreptul acestora de a beneficia de indemnizația pentru șomaj tehnic suportată de Stat, condiția fiind depunerea de către angajator a unei declarații pe proprie răspundere prin care arată că înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020 și că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații.
Mențiunea IMPORTANTĂ, în acest caz, este că angajatorii pot beneficia de plata acestor indemnizații pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă ACTIVE la data intrării în vigoare a OUG nr. 30/2020. Așadar, pentru angajatorii prevăzuți de art. XI lit. b) care au suspendat contractele de muncă ale angajaților anterior publicării în Monitorul Oficial a OUG nr. 30/2020, perioada dintre instituirea stării de urgență prin Decretul Președintelui României și data publicării OUG nr. 30/2020 în Monitorul Oficial nu este acoperită de măsura de sprijin privind șomajul tehnic.
17.Persoanele fizice autorizate a căror activitate a fost afectată de instituirea stării de urgență beneficiază de vreo măsură de sprijin din partea Statului?
DA. Persoanele fizice autorizate se încadrează în categoria descrisă de art. XV al OUG nr. 30/2020, mai exact ”alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, care nu au calitatea de angajatori”. În situația în care aceștia întrerup activitatea total sau parțial, în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, beneficiază, pe perioada stării de urgență, de o indemnizație egală cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit pentru anul 2020, acordată din bugetul general consolidat.
18.Ce se intampla cu contractul de munca al angajatilor pe durata suspendarii ?
Pe perioada somajului tehnic, contractul individual de munca al angajatilor se suspenda. Suspendarea se inregistreaza in REVISAL, in baza art. 52 alin. (1) lit. c) care arata ca Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în următoarele situații: … In cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
19. Pe perioada suspendarii pe motiv de somaj tehnic angajatii sunt asigurati la sanatate?
Da, angajatii sunt asigurati la sanatate.
20.Pe perioada somajului tehnic angajatii au continuare la stagiu la pensii?
Da, stagiul de cotizare la pensii curge in continuare.
21. Care este monografia contabila pentru somaj tehnic?
Presupunem ca un angajat are un salariu de baza de 5.000 lei brut.
Indemnizatia bruta de somaj este : 75%* 5.000 lei = 3.750 lei
Din aceasta se retine:
CAS-25% = 938 lei
CASS-10% =375 lei
Impozit 10% = 244 lei
Prin urmare indemnizatia neta = 3.750 lei -938 lei -375 lei -244 lei = 2.193 lei
Monografie
Monografia contabila este ca in cazul salariului obisnuit, astfel:
641 | = | 421 | 3750 |
421 | = | % | |
4315 | 938 | ||
4316 | 375 | ||
444 | 244 | ||
421 | = | 5121 | 2193 |
22. Ce documente trebuie depuse la ANOFM de catre firmele care isi intrerup total/partial activitatea din decizia autoritatilor? (vezi punctul 2a)
- vor solicita certificatul de urgenta de la Ministerul Mediului (aici vor urma modificari legislative- acest certificat nu va mai fi necesar, insa pana la publicarea in MOF il lasam in lista)
- o solicitare catre AJOFM – modelul este atasat AICI.
- o lista a persoanelor suspendate – modelul se poate descarca AICI.
23. Ce documente trebuie depuse la ANOFM de catre firmele care isi reduc activitatea ? (vezi punctul 2b)?
- o declaratie pe proprie raspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, și că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații (aici vom avea modificari legislative dar inca nu sunt publicate in MOF).
- o cerere catre AJOFM – un model este AICI
- o lista cu angajatii – un model este AICI.
24. Cum se depun aceste documente la ANOFM?
Trimiterea se face exclusiv prin email.
Emailul la care se trimite este : ID numele județului@anofm.gov.ro
Ex: brasov@anofm.gov.ro., iar in cazul județelor a căror denumire este formată din două cuvinte, acestea vor fi despărțite prin cratimă -ex: Caras-Severin@anofm.gov.ro.
declaratia 112 se depune la finante ?cum se procedeaza daca angajatul a lucrat in prima parte a lunii si apoi a intrat in somaj tehnic.01.03.2020 -16.03.2020 a lucrat si de pe 17.03.2020 a intrat in somaj tehnic.
Buna pentru contractele de colaborare care este decizia de a plati Beneficiarul?