201-Declaratia privind veniturile realizate in stainatate- informatii utile

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi informează contribuabilii printr-un comunicat de presa că 25 mai 2017 este ultima zi pentru depunerea în termen a formularului 201 “Declarația privind veniturile realizate din străinătate” pentru anul fiscal 2016 .

Cine are obligaţia să depună declaraţia:

Declarația privind veniturile realizate din străinătate – formular 201 se depune de către:

1. persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România precum şi persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc cel puțin una din condițiile de rezidență, respectiv:

  • centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;
  • este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depășesc în total 183 de zile,pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat

care realizează venituri din străinătate, impozabile în România, cum ar fi:

  • venituri din profesii liberale;
  • venituri din activităţi de producţie, comerţ, prestări servicii;
  • venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală;
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor;
  • venituri din activități agricole, piscicultură, silvicultură;
  • venituri sub formă de dividende;
  • venituri sub formă de dobânzi;
  • venituri din premii;
  • venituri din jocuri de noroc;
  • câștiguri din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate şi din transferul aurului financiar;
  • alte venituri din investiții;
  • venituri din pensii;
  • remunerații/indemnizații ale membrilor consiliului de administrație/administratori/cenzori
  • alte venituri similare celor din România, cum ar fi:
  1. sume primite de membrii directoratului, ai consiliului de supraveghere sau ai comisiei de cenzori;
  2. remunerații primite de directori în baza unui contract de mandat;
  3. indemnizația administratorilor, inclusiv indemnizația asociatului unic;
  4. sume din profitul net cuvenite administratorilor;
  5. sume primite de reprezentanți în adunarea generală a acționarilor și în consiliile de administrație;
  6. beneficiile în bani sau în natură obținute în calitate de membru al consiliului de administrație/ administrator/ cenzor/ fondator sau de membru al directoratului/ consiliului de supraveghere;
  7. oricare alte sume similare obținute în calitate de membru al consiliului de administrație/ administrator/ cenzor/ fondator sau de membru al directoratului/consiliului de supraveghere.
  • alte venituri impozabile potrivit titlului IV din Codul fiscal.

Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condițiile de rezidență în România vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu data de la care acestea devin rezidente în România.

2.persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, și de către persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condițiile de rezidență şi care desfășoară activitate salarială în străinătate într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri și sunt plătite pentru activitatea salarială desfășurată în străinătate de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori de un sediu permanent în România (veniturile salariale reprezintă cheltuială deductibilă a unui sediu permanent în România), în următoarele situații, după caz:

  • în cazul în care persoana fizică a fost prezentă în străinătate pentru o perioadă mai mare decât perioada prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul în care s-a desfășurat activitatea;
  • în cazul în care detașarea în străinătate a persoanei fizice a încetat înainte de perioada prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri, iar angajatorul nu mai poate efectua reținerea diferențelor de impozit, întrucât între părți (angajat-angajator) nu mai există relații contractuale generatoare de venituri din salarii.

Venituri realizate din străinătate care nu se declară în România

Veniturile din activități dependente desfășurate în străinătate și plătite de un angajator nerezident nu sunt impozabile în România, potrivit prevederilor Legii nr.227/2015, nu se declară şi nu fac obiectul creditului fiscal extern.

Cum se declară veniturile

Veniturile se declară pentru fiecare țară-sursă a veniturilor și pentru fiecare categorie de venit realizat. Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcție de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.

Cum se poate obţine, completa si depune formularul 201

Formularul în format hârtie se poate obţine direct de la sediul unităţilor fiscale sau pot fi descărcate de pe site-ul A.N.A.F., www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili/ Legislaţie/ Toate formularele fiscale, cu explicaţii.

Persoanele fizice care au acces la internet pot completa formularul cu ajutorul programului de asistenţă care poate fi descărcat de pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, la secţiunea Servicii online/ Declaraţii electronice/ Descărcare declaraţii şi pot transmite formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, accesând adresa de internet www.e-guvernare.ro – Depunere declaraţii. Informaţii privind depunerea on-line a declaraţiilor fiscale de către persoanele fizice se găsesc pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, la secţiunea Servicii online/ Declaraţii electronice/ Informaţii depunere declaraţii persoane fizice;

Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia, înscriind cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute de formular, în două exemplare:

  •  originalul se depune la organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul își are domiciliul fiscal;
  • copia se păstrează de către contribuabil sau de împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia.

Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate – formularul 201 se poate depune astfel:

  • Prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv portalul www.e-guvernare.ro, utilizând un certificat digital calificat;
  • In format hârtie, la registratura organului fiscal competent;
  • Prin poştă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire

Termenul de depunere a declaraţiei

Declarația privind veniturile realizate din străinătate se depune anual până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Ori de câte ori contribuabilul constată erori în declarația depusă anterior, poate depune un nou formular 201 – declarație rectificativă, situație în care va înscrie “X” în căsuța special prevăzută în formular în acest scop. În situația în care, ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârșitul primei zile lucrătoare care urmează.

Sancţiuni

Nedepunerea formularului 201 – “Declarația privind veniturile realizate din străinătate”, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 50 și 500 lei. În cazul aplicării sancțiunii amenzii contravenţionale, contribuabilul are posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal de constatare și sancționare contravențională.

Sursa: ANAF

Articole similare