In paginile de mai jos am actualizat cu ultimele modificari aparute in cursul anului 2015 pana la data de 10.06.2015 , seria celor 100 de intrebari si raspunsuri din contabilitate, pentru antreprenori :
1. Cand este suficient bonul si cand este necesara factura ?
Legislatia fiscala permite deducerea TVA de pe bon daca valoarea bonului inclusiv TVA este sub 100 euro si bonul are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Asadar pentru achizitii sub 100 euro (la cursul valabil la data emiterii bonului) este suficient bonul, pentru restul este nevoie de factura.
2.In cat timp mi se prescriu datoriile fiscale ?
Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani (sau 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală).
3.Daca nu am distribuit cheltuieli de sponsorizare din profit se pot reporta pentru anii viitori ?
Da, cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private care nu sunt scăzute din impozitul pe profit se reportează în următorii 7 ani consecutivi (recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit)
4.Daca sunt platitor de TVA trimestrial, care este cifra de afaceri pentru care trebuie sa trec la TVA lunar ?
Plafonul pentru trecerea de la platitor trimestrial de tva la platitor lunar este cifra de afaceri de 100.000 eur (contravaloarea in lei se determină pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului 2014 respectiv 4,4834 ). Astfel plafonul la 2014 este de 448.340 lei.
5. Care este salariul minim pentru care pot angaja?
De la 1 ianuarie 2015 si pana la 30.06.2015 salariul minim brut este de 975 lei, iar incepand cu 1 iulie 2015 acesta devine 1.050 lei brut.
6.Care sunt taxele care se platesc de catre angajator pentru un angajat cu salariul minim ?
Pentru salariul brut de 975 lei :
Angajatului i se retin contributii sociale in suma de 161 lei si impozit de 90 lei. Angajatorul plateste contributii sociale in valoare de 221 lei (difera putin in functie de procentul pentru risc si accidente stabilit in functie de codul CAEN). Salariul net aferent unui salariu brut de 975 lei este de 724 lei.
Pentru salariul brut de 1.050 lei :
Angajatului i se retin contributii sociale in suma de 173 lei si impozit de 100 lei. Angajatorul plateste contributii sociale in valoare de 242 lei (difera putin in functie de procentul pentru risc si accidente stabilit in functie de codul CAEN). Salariul net aferent unui salariu brut de 1.050 lei este de 777 lei.
7.Care este cifra de afaceri pentru care pot mentine statutul de microintreprindere ?
Plafonul pentru incadrarea la microintreprinderi este cifra de afaceri sub 65.000 eur (cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar precedent –la 31.12.2014 a fost de 4.4821 prin urmare plafonul este de 291.336,5 lei .
8. Care este diurna zilnica pe care o pot acorda angajatilor pentru a fi deductibila ?
Cheltuiala cu diurna este deductibilă în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituțiile publice Cum indemnizația zilnică de delegare și detașare în România este 17 lei rezultă că nivelul maxim de deductibilitate este de 42,5 lei /zi. (17 lei x 2,5).
9. Ce se intampla daca acord o diurna mai mare decat 42,5 lei /zi ?
In cazul in care angajatorul acorda o diurna mai mare de 42,5 lei/zi, diferenta intre suma stabilita de societate si plafonul de 42,5 ron/zi va fi considerata din punct de vedere fiscal ca si venit de natura salariala, impozitata ca atare si supusa contributiilor sociale.
10. Cand vor trebui schimbate vechile case de marcat cu cele electronice fiscale dotate cu dispozitive de memorarea a jurnalului electronic ?
– Cei care au calitatea de contribuabili mari -> incepand cu 1 aprilie 2016
– Cei care au calitatea de contribuabili mijlocii -> incepand cu 1 iulie 2016
– Cei care au calitatea de contribuabili mici -> incapand cu 1 noiembrie 2016
11. Sunt obligat sa fac inventarierea anuala a patrimoniului ?
Da- inventarierea anuala este obligatorie. Conform prevederilor legii contabilitatii, răspunderea pentru buna organizare a lucrărilor de inventariere, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării entităţii.
12. Cum se face inventarierea daca firma nu are nici un salariat ?
În situatia în care entităţile nu au nici un salariat care să poată efectua operaţiunea de inventariere, aceasta se efectuează de către administratori.
13. Exista profit scutit de impozit in Romania la societatile comerciale ?
Da, potrivit prevederilor art. 19.4, profitul investit în echipamente tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru – astfel cum sunt prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit.
14. Este deductibila cheltuiala cu transportul si cazarea administratorului in strainatate ?
Da, potrivit prevederilor art. 21 pct. 1 lit. e din CF, acestea sunt deductibile, bineinteles acestea trebuind sa fie efectuate in scopul derularii activitatii companiei.
15. Daca acord tichete de masa angajatilor, ce taxe se platesc ?
Tichetele de masă sunt scutite de taxe sociale salariale şi patronale, aplicându-li-se doar cota de 16% de impozit pe venitul salarial. Acesta se retine de la angajat.
16.Care este valoarea unui tichet de masa?
Valoarea actualizata a tichetelor de masa incepand cu 1 mai 2015 este de 9.41 lei (anterior era 9.35 lei).
17.Cate tichete de masa se pot acorda?
Se pot acorda tichete de masa doar pentru zilele lucrătoare efectuate – în zilelele de concediu nu se acordă tichete de masă.De asemenea nu se acorda pentru angajatii care sunt in delegatie si primesc indemnizatie de delegare.
18.Exista diferenta intre CUI si CIF ?
Nu, ele reprezinta practic acelasi lucru . CIF -codul de identificare fiscala) se mai numeste si cod fiscal iar CUI este cod unic de inregistrare.
19. Ce implicatii are acordarea de garantii de buna executie pentru clienti ?
Din punct de vedere fiscal, provizioanele pentru garanţii de bună execuţie acordate clienţilor sunt cheltuieli deductibile.
20.De unde pot obtine un certificat constatator si ce este acesta ?
Certificatul constatator este un document eliberat de ONRC care prezintă starea la zi a firmei. Tariful pentru eliberare conform H.G. nr. 902/2012 este de 45 lei si se eliberează pe loc .
21.Care este durata minima a concediului de odihna care se poate acorda angajatilor ?
Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
22. Exista restrictii cu privire la concediul de odihna ?
Angajatorul este obligat sa stabileasca programarea pentru concediu de odihna astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
23.Cat impozit platesti daca esti microintreprindere?
Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este 3%.
24. Ce venituri nu se includ in baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor ?
Nu se cuprind : veniturile aferente costurilor stocurilor de produse, costurilor serviciilor în curs de execuţie, din producţia de imobilizări corporale şi necorporale,din subvenţii, provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare, cele rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ; veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii; veniturile din diferenţe de curs valutar; veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.
25. Care sunt impozitele platite la retragerea profitului dintr-o microintreprindere sub forma de dividende ?
3% pe venit
16% pe dividende, la distribuirea lor
26.Ce este o persoana in intretinere ?
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
27.Exista un plafon al sumelor pastrate in casieria firmei ?
Nu, nu exista un astfel de plafon.
28. Care este limita privind incasarile/platile in numerar din casierie ?
Limite incasari :
·plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
Exceptie : magazinele de tipul cash and carry la care limita unui plafon zilnic este de 10.000 lei de la o persoană.
Limite plati:
· plafon zilnic de 5.000 lei/persoană si
· nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
Exceptie : plăţi către magazinele de tipul cash and carry care sunt în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.
Avansuri decontare
· plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
29.Care este diferenta intre costul de productie si pret ?
Pretul este valoarea la care se vand produsele si este influentat de mai multi factori : situatia pietei, preturile practicate de competitori si multe altele. Costul de productie refecta valoarea cletuielilor angrenate pentru a obtine produsul respectiv- cheltuieli care se pot atribui direct.
30. Ce este certificatul de atestare fiscala si de unde poti sa il obtii ?
Certificatul de atestare fiscala reprezinta actul prin care un contribuabil vede exact care ii este situatia fiscala, ce debite si ce accesorii are de plata.
31. Care este termenul de valabilitate a certificatului de atestare fiscala ?
Valabilitatea cerificatului de atestare fiscala este de 30 de zile de la data eliberarii pentru persoanele juridice, iar pentru persoanele fizice este de 90 de zile de la data eliberarii.
32.Cat timp este valabil certificatul de cazier fiscal ?
Certificatul de cazier fiscal este valabil 30 de zile de la data emiterii şi numai în scopul pentru care a fost eliberat.
33.Care este documentul cu cea mai mare durata de pastrare in arhiva ?
Statele de plata se vor pastra pe o perioada de 50 de ani.
34.Cum iti determini activul net contabil ?
Activul net contabil este un indicator de baza al analizei financiare si este utilizat la estimarea valorii unei intreprinderi.Se calculeaza ca active minus datorii si in teorie, este suma pe care actionarii/asociatii intreprinderii ar primi-o in caz de lichidare (adica ceea ce ramane din valorificarea activului , dupa plata datoriilor).
35.Ce diferenta este intre amortizarea contabila si cea fiscala ?
Din punct de vedere fiscal, apare o restrictie suplimentara reprezentata de pragul de 2.500 lei la inregistrarea unui mijloc fix.
Amortizarea contabila este cea care apare in balanta de verificare. Registrul fiscal este registrul pe baza caruia se calculeaza amortizarea fiscala, conform precizarilor din Codul fiscal. Amortizarea calculata astfel nu se inregistreaza nicaieri, ea este utilizata doar la calculul impozitului pe profit.
36. Daca vreau sa fac o angajare noua. Cand trebuie sa intocmesc contractual de munca ?
La angajarea fiecarui salariat elementele contractului de munca se inregistreaza in registru (REVISAL) si se transmit cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza .
37.In ce conditii se poate aplica TVA la incasare ?
Persoanele eligibile pentru acest sistem sunt persoanele inregistrate in scop de TVA a caror cifra de de afaceri in anul precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei si opteaza pentru acest sistem.
38.Daca folosesc un panou pentru reclama aferenta companiei mele , ce trebuie sa platesc ?
Potrivit art. 271 din Codul fiscal, orice persoană care utilizează un panou, afișaj sau o structură de afișaj pentru reclamă și publicitate datorează plata unei taxe anuale către bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, în raza căreia/căruia este amplasat panoul, afișajul sau structura de afișaj respectivă. Valoarea ei se calculează anual, prin înmulţirea numărului de metri pătraţi sau a fracţiunii de metru pătrat a suprafeţei afişajului pentru reclamă sau publicitate cu suma stabilită de consiliul local.
39. Poate sa ia administratorul un imprumut de la firma ?
Art. 144.4 din Legea societatilor comerciale precizeaza ca este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum: acordarea de împrumuturi administratorilor.
Prevederea nu se aplica :
a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulata este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;
b) în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile administratorilor decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.
40.Pot sa beneficiez in calitate de administrator de indemnizatie de deplasare ?
Nu, aceasta se acorda doar angajatilor societatii.
41. Se pot distribui dividend anticipat, din profitul anului curent ?
Nu, acest lucru este strict interzis.
42. Cum se comunica avizul de inspectie fiscala ?
Avizul de inspecție fiscală se comunică contribuabilului, în scris, înainte de începerea inspecției fiscale, astfel:
a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
b) cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili
43.Cat timp este valabila rervarea denumirii firmei ?
Rezervarea de nume de firma are termen de valabilitate 3 luni. Se scoate de la Registrul Comertului.
44.Care este sanctiunea in cazul neinregistrarii in registrul operatorilor intracomunitari ?
Constituie contravenţie efectuarea de operaţiuni intracomunitare de către persoanele care au obligaţia înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari fără a fi înscrise, conform legii, în acest registru. Contravenţia se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.
45. Cand se percep de catre ANAF dobanzi si penalitati de intarziere ?
Acestea se percep pentru neachitarea la termenul de scadenţă a obligaţiilor de plată.Nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligaţii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum şi sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor şi sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.
46. Ce se intampla daca nu permit accesul functionarilor ANAF la sediu ?
Contribuabilii au obligaţia să permită funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal pentru a efectua o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru această acţiune intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal.
Amenda in caz de nerespectare este de la 25.000 lei la 27.000 lei.
47.Pot sa ii retin unui angajat o anumita suma din salariu pentru daune produse unitatii ?
Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
48. Care este termenul in care trebuie declarate majorarilor de salarii ?
In cazul in care angajatorul decide sa mareasca salariul sau durata de munca a unui angajat, acesta trebuie sa incheie un act aditional la contract intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii. Tot pana atunci, angajatorul va trebuie sa inscrie modificarea in Revisal (Registrul general de evidenta a salariatilor).
49. Care sunt restrictiile privind reducerile de pret la vanzarea produselor companiei?
Orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus.
50. Pot sa anunt o reducere de pret ca o oferta gratuita a unei parti din produs ?
Acest lucru este interzis.