10 Q&A pentru azi, 04.06.2021 si baza legala

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

1.Ca sa beneficiezi de stimulentul de insertie trebuie sa revii din CIC inainte cu cel putin 60 de zile de la implinirea varstei de 2 ani a copilului (respectiv 3 in cazul copilului cu dizabilitati)?

Nu, potrivit unei modificari recente (17 mai 2021) aduse normelor de aplicare a OUG 111/2020, nu mai exista acest termen de 60 de zile.

Baza legala: HG 536/2021 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011.

Mai multe detalii sunt in articolul : Revenirea din CIC pentru obtinerea stimulentului de insertie- noutati valabile din 17 mai 2021

2. In cazul firmelor private, care doresc sa efectueze compensari de creante si datorii- exista obligativitatea efectuarii lor prin sistemulinformatic de compensare (SIC), gestionat de Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie (CPPI)?

Nu, nu este o obligatie pentru firmele private, este o optiune.

Baza legala:Hotararea nr. 773 din 28 octombrie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor din economie.

Mai multe detalii sunt in articolul : Compensarea datoriilor si creantelor intre firme-optiuni

3.O PFA poate sa deduca cheltuieliel cu amortizarea unui autoturism utilizat in baza unui contract de comodat, in situatia in care acesta face parte din patrimoniul personal al persoanei fizice care detine PFA-ul ?

Nu, aceasta cheltuiala este nedeductibila.

Baza legala: Art. 68 alin.(7) lit. k1) Codul fiscal

Mai multe detalii sunt in articolul: Deductibilitatea amortizarii bunurilor din patrimoniul personal utilizate pe PFA

4. Care este termenul in care se prescrie sanctiunea amenzii contraventionale?

Termenul este de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Baza legala:Ordonanta nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Mai multe detalii sunt in articolul: 10 lucruri bine de stiut despre regimul juridic al contraventiilor

5.Daca esti neplatitor de TVA si faci achizitii de la neplatitori de TVA din UE, mai ai obligatia solicitarii codului special de TVA?

Da, chiar si in aceasta situatie exista obligatia de a solicita codul special de TVA.

Baza legala: Art. 278 alin.(2) si art. 307 alin. (2) din Codul fiscal

Mai multe detalii sunt in articolul:Neplatitor de TVA in Ro: achizitii de servicii din UE de la platitori de TVA si de la neplatitori

6. Care este numarul de angajati de la care angajatorul are obligatia initierii negocierii colective a contractului individual de munca?

Negocierea colectivă este obligatorie la nivel de unitate, cu excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 21 de angajați. Asadar, numarul minim este 21.

Baza legala:Legea nr. 62 din 10 mai 2011 (republicată) a dialogului social

Mai multe detalii sunt in articolul:10 lucruri bine de stiut despre contractele colective de munca

7.Care este termenul la care inceteaza un contract de mandat dacă părțile nu au prevăzut un termen?

Dacă părțile nu au prevăzut un termen, contractul de mandat încetează în 3 ani de la încheierea lui. 

Baza legala: art. 2015 Codul civil

Mai multe detalii sunt in articolul:Atentie la durata societatii si la durata mandatului administratorului -info ONRC

8.In cazul in care angajatorul se afla in insolventa sau faliment, cine opereaza in Revisal incetarea contractelor de munca?

În cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaților un document
care să ateste activitatea desfășurată de aceștia, să înceteze și să transmită în registrul general de evidență a salariaților încetarea contractelor individuale de muncă.

Baza legala: Legea 138/2021 pentru completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Mai multe detalii sunt in articolul: Cine opereaza in REVISAL incetarea CIM in caz de insolventa, faliment sau lichidare -completare Codul muncii cu L 138/2021

9. Ce documente justificative se utilizeaza pentru decontarea utilitatilor pentru sediul inchiriat de la o persoana fizica?

Lista documentelor se gaseste in articolul : Decontarea utilitatilor pentru sediul inchiriat de la o persoana fizica

10.Ce curs de schimb se utilizeaza la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de vanzare-cumparare valuta?

Operaţiunile de vânzare-cumpărare de valută, inclusiv cele derulate în cadrul contractelor cu decontare la termen, se înregistrează în contabilitate la cursul utilizat de banca comercială la care se efectuează licitaţia cu valută, fără ca acestea să genereze în contabilitate diferenţe de curs valutar.

Baza legala: O 1802/2014

Mai multe detalii sunt in articolul:Cursuri valutare utilizate in activitatea finaciar contabila, prevazute de O 1802/2014

Articole similare

Comentariul tau aici