10 diferente bine de stiut: locatar vs. locator, franciza vs fransiza, microintreprindere vs microentitate

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Locator -este persoana care, oferă spre închiriere o locuinţă, în baza unui contract şi pentru o perioada determinată, în schimbul unei sume de bani. Locatorul poate fi proprietarul locuinţei sau o altă persoană fizică sau juridică mandatată de acesta să îl reprezinte. Locatar – este persoana care în baza unui contract deţine dreptul de folosinţă al unei locuinţe care nu îi aparţine, pentru o perioadă determinată, în schimbul unei remunerări adresate locatorului, sub forma plăţii unei chirii.  
Franciza -este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente dpdv financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.     Fransiza -este partea din dauna ce urmeaza a fi suportata de catre asigurat. Ea apare in polita si poate fi exprimata ca si valoare fixa sau relativa – procent din suma asigurata sau din dauna.
Inchiriere -este locatiunea bunurilor imobile şi aceea a bunurilor mobile.Arendarea este locaţiunea bunurilor agricole .    
Comerţ cu ridicata/de gros  activitatea desfăşurată de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari în scopul revânzării acestora în cantităţi mai mici altor comercianţi sau utilizatori profesionali şi colectivi; Comerţ cu amănuntul/de détail  – activitatea desfăşurată de comercianţii care vând produse, de regulă, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;        
Capitalul fix este format din bunurile investite care participa la mai multe cicluri de exploatare si care se inlocuiesc dupa un numar de ani de utilizare (masini, utilaje, mobilier  etc.). Capitalul fix se consuma treptat , iar recuperarea valorii acestuia se face pe baza procesului de amortizare. Capitalul circulant (activ circulant)  este format din bunurile economice care se consuma sau isi schimba forma de existenta  si functionala dupa fiecare ciclu de exploatare finalizat.
Microentitatea este o incadrare contabila , respectiv o entitate care, la data bilantului, nu depaseste limitele a cel putin doua dintre urmatoarele 3 criterii:
a) totalul activelor: 1.500.000 lei
b) cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei
c) nr.mediu de salariați în cursul exercițiului fin.:10      
Microintreprindereeste o categorie fiscala de intreprinderi care realizeaza venituri care nu depasesc 1.000.000 euro/an.
Delegarea reprezinta exercitarea temporara a atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului. Detasarea presupune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Conturile sintetice sunt conturile de baza ale contabilitatii, cu ajutorul carora se reflecta mijloacele economice, sursele de finantare, procesele economice si rezultatele, grupate dupa caracteristicile lor generale. Conturile analitice reflecta concomitent partile componente ale mijloacelor, surselor, proceselor si rezultatelor economice respective, dupa insusirile lor specifice. Acestea fac posibila detalierea, dezvoltarea pe feluri, pe elemente componente de mijloace, surse, procese si rezultate ale conturilor analitice.
Reducerile financiare sunt acele reduceri ce se acorda clientilor care au stins datoria inainte de termen, respectiv a platit inainte de scadenta. Reducerile comerciale, sunt acele reduceri ce se acorda fie pentru fidelizarea clientilor (remiza), fie ca urmare a depasirii unui volum de achizitii de catre un client (risturn), fie ca urmare a unor defecte de calitate a marfurilor (rabat). 
Inventarul permanent constă în evidenţierea în debitul conturilor de stocuri a valorii stocurilor  intrate, la preţ de înregistrare, iar în creditul acestora reflectându-se ieşirile din gestiune a  stocurilor. Soldul conturilor de stocuri reflectă valoarea bunurilor existente în gestiune, la preţ de înregistrare. Inventarul intermitent  constă în stabilirea ieşirilor şi înregistrarea lor în contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la sfârşitul perioadei. În acest caz, ieşirile se determină ca diferenţă între valoarea stocului iniţial plus valoarea intrărilor şi valoarea stocului final, determinat pe baza  inventarierii.

Articole similare

2 Thoughts to “10 diferente bine de stiut: locatar vs. locator, franciza vs fransiza, microintreprindere vs microentitate”

  1. DANA

    Locator : Persoană fizică sau juridică, care, oferă spre închiriere o locuinţă, în baza unui contract şi pentru o perioadă determinată, în schimbul unei sume de bani. Locatorul poate fi proprietarul locuinţei sau o altă persoană fizică sau juridică mandatată de acesta să îl reprezinte.

    Locatar : Persoana fizică sau juridică, care în baza unui contract deţine dreptul de folosinţă al unei locuinţe care nu îi aparţine, pentru o perioadă determinată, în schimbul unei remunerări adresate locatorului, sub forma plăţii unei chirii.

    1. admin

      Va multumim pentru mesaj, am observat inversiunea. Am modificat. O zi frumoasa.

Comentariul tau aici