Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Concediul medical si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca sunt reglementate de OUG nr. 158 din 2005 si Ordinul nr. 60/32/2006. Iata mai jos o sinteza a celor mai importante aspecte cu privire la concediul medical:
- Pentru a beneficia de concediu medical, este necesar sa indepliniti un stagiu minim de cotizare (o luna de activitate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
- Este nevoie sa prezentati o adeverinta de la cel care va plateste indemnizatia, din care sa reiasa numarul de zile de concediu pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni.
- Certificatul medical (certificatul roz) eliberat de medic este documentul in baza caruia persoanele asigurate pot beneficia de concedii medicale platite.
- Medicul care elibereaza certificatul roz trebuie sa fie in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.
- Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este determinat prin aplicarea unui procent de 75% la baza de calcul. Atunci cand concediul medical este determinat de tuberculoza, SIDA, neoplazii, boala infectocontagioasa din grupa A sau urgente medico-chirurgicale, cuantumul indemnizatiei este de 100% din baza de calcul.
- Potrivit OUG nr. 158/2005, baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se calculeaza ca medie a veniturilor lunare din ultimele sase luni din cele 12 luni, pana la limita a 12 salarii minime bute pe tara lunar.
- Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta astfel: de angajator din prima zi si pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca apoi din bugetul FNUASS, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a salariatului.
- Concediul medical suspenda contractul individual de munca, potrivit art. 50 din Codul muncii.
- Concediul medical nu va diminua numarul zilelor de concediu de odihnă la care salariatul are dreptul.
- Daca persoanele asigurate isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, atunci indemnizatiile pentru concediu medical se va calcula si plati de fiecare angajator in parte.
Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-