Simplificarea TVA-ului privind operatiunile din UE – Speta II

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Exemplu: O persoană impozabilă stabilită şi înregistrată în scopuri de TVA în statul membru 2 şi denumită în continuare A sau contractor principal cumpără bunuri de la o altă persoană impozabilă din statul membru 1, denumită în continuare B.

A dispune expedierea bunurilor către altă persoană impozabilă din statul membru 3, denumită în continuare C, în vederea prelucrării.

După prelucrare, produsele prelucrate sunt expediate de la C din statul membru 3 în statul membru 2, unde A este stabilită şi înregistrată în scopuri de TVA.

A furnizează lui B şi C codul său de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 2.

Screenshot_1

  • Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fără aplicarea măsurilor de simplificare:

-Livrarea de bunuri de la B către A are loc în statul membru 1, din care începe transportul, conform art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Această livrare intracomunitară este scutită de taxă, conform art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.

-A efectuează o achiziţie intracomunitară ce are loc în statul membru 3, conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, iar pentru aceasta A trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în statul membru 3.

-Efectuarea de lucrări asupra bunurilor mobile corporale de către C în beneficiul lui A reprezintă o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, în care este stabilit A, conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.

-Atunci când, după prelucrare, produsele prelucrate se transportă din statul membru 3 în statul membru 2: 

a.) A efectuează un transfer din statul membru 3 în statul membru 2, conform art. 270 alin. (10) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, iar pentru aceasta A trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în statul membru 3. Acest transfer este scutit de taxă în condiţiile art. 294 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal sau conform echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru;

b) A efectuează o achiziţie intracomunitară asimilată în statul membru 2, conform art. 273 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.

  • Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea măsurilor de simplificare:

-Se consideră că B efectuează o livrare intracomunitară de bunuri din statul membru 1 către A din statul membru 2, în condiţiile art. 270 alin. (9) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Această livrare este scutită de taxă în condiţiile art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sau conform echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.

-Se consideră că A efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri în statul membru 2, în condiţiile art. 273 alin. (1) din Codul fiscal sau conform echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.

-Efectuarea de lucrări asupra bunurilor mobile corporale de către C în beneficiul lui A reprezintă o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, în care este stabilit A, conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.

-Transportul de bunuri, efectuat de către A din statul membru 1 în statul membru 3, se consideră nontransfer în statul membru 1, în condiţiile art. 270 alin. (12) din Codul fiscal sau conform echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.

-Transportul de bunuri, efectuat de către A din statul membru 1 în statul membru 3, nu se consideră o achiziţie intracomunitară asimilată în statul membru 3, în condiţiile art. 270 alin. (12), coroborat cu art. 273 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau conform echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.

-Transportul produselor prelucrate, efectuat de către A din statul membru 3 în statul membru 2, se consideră nontransfer în statul membru 3, în condiţiile art. 270 alin. (12) din Codul fiscal sau conform echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.

-Transportul produselor prelucrate, efectuat de către A din statul membru 3 în statul membru 2, nu se consideră o achiziţie intracomunitară asimilată în statul membru 2 în condiţiile art. 270 alin. (12), coroborat cu art. 273 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau conform echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.

  • Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea măsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 1

-B efectuează o livrare intracomunitară de bunuri în România, conform art. 270 alin. (9) din Codul fiscal, scutită de taxă în condiţiile art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. B trebuie să demonstreze, printre altele, că bunurile au părăsit România.

-Expedierea bunurilor de către A în statul membru 3 se consideră un nontransfer în România, în condiţiile art. 270 alin. (12) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.

  • Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea măsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 3

-Efectuarea de lucrări asupra bunurilor mobile corporale de către C în beneficiul lui A are loc în statul membru 2, în care este stabilit A, conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. C are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.

-Transportul de bunuri, efectuat de către A din statul membru 1 în România, nu se consideră achiziţie intracomunitară asimilată în România în condiţiile art. 270 alin. (12), coroborat cu art. 273 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

-Transportul produselor prelucrate, efectuat de către A din România în statul membru 2, se consideră nontransfer în România, în condiţiile art. 270 alin. (12) din Codul fiscal.

  • Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea măsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 2

-Se consideră că A efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri în România în condiţiile art. 276 alin. (1) din Codul fiscal. Achiziţia intracomunitară efectuată de A are loc la data la care bunurile se transportă în statul membru 3 şi se supune aceloraşi reguli ca şi achiziţia intracomunitară obişnuită. A trebuie să înregistreze transportul bunurilor de la B la C în registrul său de nontransferuri în România.

-Efectuarea de lucrări asupra bunurilor mobile corporale de către C pentru A reprezintă o prestare de servicii care are loc în România, unde este stabilit A, conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.

-Transportul produselor prelucrate, efectuat de către A din statul membru 3 în România, nu se consideră achiziţie intracomunitară asimilată în România, în condiţiile art. 270 alin. (12), coroborat cu art. 273 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Articole similare