Registre si Jurnale obligatorii – PFA

Persoanele fizice autorizate, au obligatia obtinerii si completarii unor registre si documente obligatorii. Unele sunt obligatorii pentru toate PFA iar altele depind de cateva conditii, respectiv existenta sau nu a salariatilor.

Registrul unic de control. Se achizitioneaza de la finante (organul fiscal pe raza caruia se afla sediul contribuabilului) in termen de 30 de zile de la infiintare pentru toate tipurile de PFA. E necesar de avut atat la sediu cat si pentru fiecare punct de lucru (daca este cazul). Se completeaza in cazul inspectiilor de catre persoanele venite in inspectie.

Registrul-jurnal de Incasari si Plati. (cod 14-1-1/b) se foloseste ca document de inregistrare a incasarilor si platilor de catre PFA impozitate in sistem real. PFA impozitate in sistem de norma de venit inregistreaza doar incasarile. Este documentul care arata situatia financiara a PFA.

Se intocmeste intr-un singur exemplar. Se inregistreaza operatiunile (incasarile si platile) prin numerar si prin contul curent la banca si se totalizeaza anual. Se achizitioneaza de la magazine specializate (de papetarie) si trebuie inregistrat la Administratia Financiara. Inainte de inregistrare trebuiesc numerotate filele (sunt 100 file) si snuruit. Registrul-jurnal de Incasari si Plati se parafeaza de catre organul fiscal la inceperea si incetarea activitatii.

Registrul inventar (cod 14-1-2/a) se foloseste de catre PFA pentru inventarierea patrimoniului. In el se trec toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii.

Inventarierea se face cu urmatoarele ocazii: la inceperea activitatii, cel putin o data pe an, la incheierea activitatii la care se mai pot adauga alte situatii prevazute de lege. Acesta poate fi achizitionat de la magazine specializate (de papetarie). Se intocmeste intr-un singur exemplar si trebuie inregistrat la organele fiscale. Inainte de inregistrarea lui la finante, trebuie numerotat si snuruit. Se completeaza fara a lasa spatii libere si fara stersaturi.

Registrul de evidenta al salariatilor. Se completeaza in format electronic de catre PFA-urile care angajeaza salariati cu contracte de munca. Se completeaza cu datele din contractele individuale de munca in ordinea incheierii, modificarii sau incetarii acestora. Completarea lui se face cu ajutorul aplicatiei electronice REVISAL puse la dispozitie de Inspectia Muncii.

Jurnalul de Vanzari – un tabel cu situatia facturilor emise in luna, catre clienti. Se poate folosi un tabel facut intr-un fisier Excel sau Word care sa contina informatiile obligatorii cerute (denumire client, cod fiscal, nr document, data document, total factura, baza TVA, valoare TVA – pentru cei inregistrati ca platitori de TVA). Acesta evidenta este obligatorie pentru toate persoanele fizice autorizate, fie ca sunt platitori de TVA sau nu.

Jurnalul de Cumparari – un tabel cu situatia facturilor de achizitii de la furnizori. Se poate folosi un tabel facut intr-un fisier Excel sau Word care sa contina informatiile obligatorii cerute (denumire furnizor, cod fiscal, nr document, data document, total factura, baza TVA, valoare TVA – pentru cei inregistrati ca platitori de TVA). Acesta evidenta este obligatorie pentru toate persoanele fizice autorizate, fie ca sunt platitori de TVA sau nu.

Autorul articolului : Delia Coman

Pentru mai multe informatii despre PFA, comanda aici:

Articole similare

Comentariul tau aici