Programarea concediilor pe 2016 si concediile ramase pe 2015

Iata doua lucruri de efectuat pana la sfarsitul anului 2015 :

1.Ce facem cu concediile neluate pana la 31.12.2015 ?

2.Programarea concediilor pe 2016

 

1.Situatia ideala este ca angajatii sa isi ia tot concediul ramas afarent anului 2015, pana la 31.12.2015.

Ce prevede legislatia muncii despre acest lucru ?

Dreptul la concediu de odihna anual platit este un drapt garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, potrivit prevederilor Codului muncii.

Art 146 din acest act legislativ prevede ca in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. 

Angajatorul nu are voie sa „plateasca” angajatului zilele de concediu neefectuate, decat in momentul incetarii contractului de munca.

Ce prevede legislatia contabila?

Ordinul 1802/2014 prevede la pct. 338 ca sumele datorate şi neachitate personalului până la sfârşitul exerciţiului financiar (concediile de odihnă şi alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmează să fie încasate de la acesta, aferente exerciţiului în curs, dar care urmează a fi plătite/încasate în exerciţiul financiar următor, se înregistrează ca alte datorii şi creanţe în legătură cu personalul.

Concediile de odihnă se înregistrează pe seama datoriilor atunci când suma lor este comensurată în baza statelor de salarii sau a altor documente care să justifice suma respectivă.

În lipsa acestora, sumele reprezentând concedii de odihnă se recunosc pe seama provizioanelor.

2.In ce priveste programarea concediilor pe 2016, aceasta este prevazuta la art. 148 din Codul muncii, care arata ca efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator. 

Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. 
Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni. 
In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform prevederilor anterioare, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia. 
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Totusi, la capitolul contraventii nu am gasit in Codul muncii o includere si a nerespectarii prevederilor art. 148 si implicit nu sunt mentionate nici sanctiuni.

Articole similare

Comentariul tau aici