In data de 31.07.2012 a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finante un proiect al unei Ordonanţe pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul instituţiilor de credit.
Conform notei de fundamentare , potrivit dispoziţiilor art. 38 din Ordonanţa Guvernului nr.10/2004 privind falimentul instituţiilor de credit, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.278/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul falimentului unei instituţii de credit, creanţele decurgând din creditele acordate persoanei juridice debitoare de către un acţionar deţinând cel puţin 10% din capitalul social şi creanţele izvorând din acte cu titlu gratuit sunt calificate legal drept creanţe subordonate, fiind plasate la pct. 6 în cadrul ordinii de prioritate la plată a creanţelor, între creanţele chirografare (pct.5) şi creanţele acţionarilor instituţiei de credit în faliment (pct.7).
Dispoziţiile art.38 din OG nr.10/2004, care stabilesc ordinea de prioritate la plata creanţelor în caz de faliment al unei instituţii de credit, au un caracter imperativ. Din coroborarea acestora cu cele ale art.124 (regula proporţionalităţii) şi ale art.125 (regula distribuirii în funcţie de rangul de prioritate) din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare (care se aplică în mod corespunzător ca lege generală în materie), rezultă că, prin clause contractuale, nu se poate deroga de la aceste dispoziţii în privinţa ordinii de prioritate la plata creanţelor.
Prin urmare, potrivit legii, numai creditele acordate persoanei juridice debitoare de către un acţionar deţinând cel puţin 10% din capitalul social şi creanţele izvorând din acte cu titlu gratuity vor avea caracter subordonat, independent de existenţa sau nu a unor clauze de subordonare cuprinse în documentele contractuale.
De asemenea, creditele acordate instituţiei de credit de către un acţionar deţinând mai puţin de 10% din capitalul social sau de către un alt creditor, nu vor intra în categoria creanţelor subordonate prevăzută la art.38 pct.6 din OG nr.10/2004, chiar dacă în documentele contractuale ar fi inclusă o clauză de subordonare.
În urma misiunii comune din România a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, din luna aprilie a.c., a fost negociată amendarea dispoziţiilor OG nr.10/2004, astfel încât să asigure că regimul creanţelor subordonate în tabelul creditorilor este determinat potrivit termenilor contractuali, iar nu în funcţie de nivelul deţinerilor la capitalul social al instituţiei de credit.
Prezentul act normativ are ca scop modificarea şi completarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr.10/2004 privind falimentul instituţiilor de credit, pentru asigurarea îndeplinirii condiţionalităţii asumate de autorităţile române în urma misiunii comune din România a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene din luna aprilie a.c.
În acest sens, propunerile formulate vizează următoarele:
(i) eliminarea subordonării legale a creanţelor rezultând din împrumuturile acordate instituţiei de credit de către un asociat sau acţionar deţinând cel puţin 10% din capitalul social.
În acest fel, regimul creanţelor subordonate în tabelul creditorilor nu va mai fi determinat în funcţie de nivelul participaţiei la capitalul social al instituţiei de credit.
(ii) recunoaşterea în cadrul ordinii de prioritate la plata creanţelor a celor care decurg din instrumente de datorie şi din împrumuturi, indiferent de titularul acestora, având la bază convenţii care prevăd o clauză de subordonare potrivit căreia, în caz de lichidare sau faliment al instituţiei de credit, astfel de creanţe urmează să fie plătite după creanţele tuturor creditorilor chirografari nesubordonaţi şi, după caz, ale altor creditori chirografari subordonaţi.
Astfel, urmează să fie recunoscută legal subordonarea convenţională a creanţelor în raport de toţi creditorii chirografari (nesubordonaţi), rangul de prioritate fiind determinat de termenii contractuali.
(iii) efectuarea în cadrul categoriei creanţelor subordonate convenţional a plăţii acestora cu respectarea ordinii de preferinţă stabilite prin clauza de subordonare aferentă fiecărei creanţe.
Ca atare, între diferitele tipuri de creditori subordonaţi, va trebui respectată ordinea de plată, aşa cum a fost asumată de aceştia prin termenii contractuali.
Iata continutul proiectului:
“ Articol unic – Ordonanţa Guvernului nr.10/2004 privind falimentul instituţiilor de credit, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 30 ianuarie 2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.278/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 38, punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”6 . creanţele izvorând din acte cu titlu gratuit;”
2. La articolul 38, după punctul 6, se introduce un nou punct, punctul 61, cu următorul
cuprins:
”61. creanţele decurgând din instrumente de datorie şi din împrumuturi, având la bază convenţii care prevăd o clauză de subordonare potrivit căreia, în caz de lichidare sau faliment al instituţiei de credit, astfel de creanţe urmează să fie plătite după creanţele tuturor creditorilor chirografari nesubordonaţi şi, după caz, ale altor creditori chirografari subordonaţi; în cadrul acestei categorii de creanţe, plata acestora se va efectua cu respectarea ordinii de preferinţă stabilite prin clauza de subordonare aferentă fiecărei creanţe;”