Dobanzi si penalitati-tratament fiscal 2016

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Cheltuielile reprezentand dobanzi penalizatoare, penalitati si daune-interese, stabilite in cadrul contractelor incheiate, in derularea activitatii economice, cu persoane rezidente/nerezidente, pe masura inregistrarii lor sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, conform normelor metodologice de aplicare a art. 25 alin. (1), astfel sunt deductibile din punct de vedere al impozitului pe profit.

In schimb dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale, cu exceptia celor aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati sunt considerate cheltuieli nedeductibile din punct de vedere al impozitului pe profit conform art.25 al.(4), lit.b) din Codul Fiscal.

Prin autoritati romane/straine, se intelege totalitatea institutiilor, organismelor si autoritatilor din Romania si din strainatate care urmaresc si incaseaza amenzi, dobanzi/majorari si penalitati de intarziere, executa confiscari, potrivit prevederilor legale.

Dobanzile penalizatoare/penalitatile/daunele-interese contractuale anulate prin conventii incheiate intre partile contractante sunt cheltuieli deductibile/venituri impozabile, in anul fiscal in care se inregistreaza in evidenta contabila anularea acestora, in conditiile in care dobanzile penalizatoare/penalitatile/daunele-interese, stabilite in cadrul contractelor initiale incheiate in derularea activitatii economice, pe masura inregistrarii lor, au reprezentat venituri impozabile/cheltuieli deductibile.

Din punct de vedere al TVA-ului art.286 al.(4), lit.c) prevede ca in baza de impozitare nu sunt cuprinse dobanzile, percepute dupa data livrarii sau prestarii, pentru plati cu intarziere.

Articole similare